luni, 25 ianuarie 2010

Memorii memorabile..


"Arbeit macht frei/Munca te eliberează".Nu asa! Cu totii stim sau  am auzit despre Auschwitz sau Auchswitz-Birkenau ( nume oficial complet Konzentrationslager Aushwitz) numele unui complex de lagăre de concentrare şi exterminare al Germaniei naziste;numele german al oraşului din apropiere  Oswiecim situat la aproximativ 60 kilometri vest de Cracovia, în sudul Poloniei .
Începând din 1940, Germania nazistă a construit mai multe lagăre de concentrare şi un lagăr de exterminare în zonă, aflată sub ocupaţie germană la acea dată. Lagărele de la Auschwitz au fost un element major în perpetrarea Holocaustului; se estimează că cel puţin 1.1 milioane de persoane au fost omorâte acolo, din care peste 90% au fost evrei.


Centrul Cultural Francez şi Centrul Cultural Italian au alcătuit un program de evenimente începînd de astăzi, 25 ianuarie şi pînă în 27 ianuarie 2010, la Cluj, ziua cînd lagărul de la Auschwitz a fost eliberat de forţele aliate, în al doilea război mondial, astazi implinindu-se 66 de ani de cand victimele holocaustului din lagarul de la Auschwitz-Birkenau, din crematoriile si camerele din interiorul lagarelor construite intr-o localitate ocupata de germani au fost transformate intr-un lagar de concentrare. Locuitorii polonezi ai Auschwitzului, care au refuzat să fie deportaţi fie în Germania, fie în Austria, au fost folosiţi la muncă "în folosul natiunii germane", ei nefiind tratati ca şi conationalii lor care au acceptat să plece din Auschwitz. Ei erau folosiţi la golirea camerelor de gazare.

Primul moment de amintire colectivă a celor exterminati in lagărele naziste va fi astăzi, in La Galerie,clătităria franceză de pe strada Brassai, numărul 4, unde va fi proiectat si filmul Amen de Costa Gavras.



Aproximativ 700 de deţinuti au încercat să evadeze de la Auschwitz, din care aproximativ 300 au reuşit. O pedeapsă obişnuită pentru încercările de evadare era moartea prin înfometare; familiile celor care reuşeau să evadeze erau uneori arestaţi şi trimişi la Auschwitz pentru a opri alte încercări.


Sa ne reamintim cele trei lagăre principale:

*Auschwitz I, lagărul iniţial de concentrare care a fost folosit ca centru administrativ pentru tot complexul, a fost locul execuţiilor a aproximativ 70,000 oameni, majoritatea prizonieri de război polonezi şi sovietici.

*Auschwitz II  (Birkenau), lagăr de exterminare, unde cel puţin 1.1 milioane de evrei, 75,000 polonezi şi circa 19,000 rromi (ţigani) au fost ucişi.

*Auschwitz III  (Monowitz), care a fost folosit ca lagăr de muncă pentru uzina Buna-Werke aparţinând concernului IG Farben.

Numărul exact de victime nu este cunoscut, dar majoritatea estimărilor contemporane sunt în jur de 1.1-1.6 milioane.
Ca toate lagărele de concentrare naziste, lagărele de la Auschwitz au fost operate de trupele SS conduse de Heinrich Himmler. Comandanţii complexului au fost SS-Obersturmbannführer Rudolf Höß (sau Hoess ) până în vara anului  1943, iar după aceea Arthur Liebehenschel şi Richard Baer. Höß a oferit o descriere detaliată a activităţilor din lagăr în timpul interogărilor sale de după război şi în autobiografia sa. El a fost spânzurat în  1947 în faţa intrării crematoriului de la Auschwitz I.


Auschwitz-Birkenau a fost un lagăr de concentrare nazist din Polonia, care în timpul celui de -al Doilea Război Mondial a avut un rol de distrugere în rândul populaţiei evreieşti din Europa şi nu numai a acesteia. Peste 1,1-1,6 milioane de oameni au fost exterminaţi în acest lagăr. El a fost ca în marea majoritate a lagărelor de concentrare naziste, comandat de trupele de infanterie SS. Lagărul de la Auschwitz-Birkenau a fost cel mai mare lagăr nazist din cele două războaie mondiale. Lagărele aveau ca scop distrugerea unor minorităţi europene ca evreii, ţiganii, etc. Alte lagăre din afara teritoriului Germaniei erau folosite ca puncte de lucru sau pentru "experimente" ale doctorilor nazişti. La fiecare lagăr era adăugat, la ieşire câte un crematoriu pentru cadavrele deţinuţilor. Lângă acest crematoriu se mai afla şi câte o cameră de duşuri, care avea ca scop gazarea prizonierilor.


2 comments:

Anonim spunea...

These are really painful memories of the past, let us all hope that history is not going to repeat itself but then again what we are seeing in the Palestine seems to be heading in quite the similar direction. There are just too many injustices around and it certainly breaks the heart reading & now seeing pictures all these pictures. Tragic.

Unknown on 3 februarie 2010 la 20:07 spunea...

@theBluesman
Yeah, sad but truth..:(

 

d y e v e Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino